11

Jaap Jacobs

Arts integrale & orthomoleculaire geneeskunde, acupuncturist

Regulier was ik actief als huisarts, verpleeghuisarts, consultatiebureauarts en docent. Tijdens die jaren raakte ik geïnspireerd door het moedige pad wat een aantal patiënten nam om gezond en zorgzaam naar zichzelf en anderen te gaan leven. Ik besloot mij volledig in te zetten om mijn patiënten dit te leren. Ik koos voor de uitgebreidere mogelijkheden van integrale geneeskunde en het zelf vorm geven aan een eigen praktijk. Mijn doel is om zoveel mogelijk over, van, aan en met anderen te leren.

Ik combineer nu al veertig jaar reguliere geneeskunde met oosterse geneeswijzen. De recente ontwikkelingen in evolutionaire geneeskunde, welke nu op veel universiteiten wordt onderzocht, sluit naadloos aan bij mijn interesse om mensen op een menselijke maat het leven te laten vieren met elkaar. Uitdagingen, die de mens vanuit de evolutie bekend zijn, zoals honger, kou, hitte, droogte, lichamelijke inspanning, veranderingen in koolzuur en zuurstof blijken menigmaal preventief en curatief te kunnen worden ingezet tegen hedendaagse ziektebeelden. Onder het motto ”houd je aan wat je zegt” beoefen ik dagelijks deze prikkels en werd intermittent living coach. In Nederland, Duitsland, België, China en Thailand maakte ik mezelf de uitgebreide kennis en toepassing van energie uit de acupunctuur, ook zonder naalden, eigen; de zogenaamde chi Gong, laten stromen van energie. Omdat de hedendaagse snel voortschrijdende kennis mij steeds weer verrassende antwoorden geeft op de vragen die opdoken in mijn vijftig jaar geboeid bezig zijn met geneeskunst denk ik voorlopig niet aan stoppen.

Onderzoek via laboratorium en hulptherapie in de vorm van acupunctuur, supplementen, medicijnen zijn in deze tijd meestal noodzakelijk. Graag zoek ik met jou hoe je de leefstijl kunt inbouwen in je dagelijkse leven.